2022-11-03 17:26:14

U Mjesecu hrvatske knjige čitali s „Pčelicama“ i ugostili forum teatar

Diljem Hrvatske u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga obilježava se Mjesec hrvatske knjige, a posvećen je  hrvatskoj pisanoj riječi. I u Graditeljskoj školi Čakovec ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige obilježen je s nekoliko aktivnosti, od toga s dvije veće.

Prva od njih ostvarena 28. listopada kada su nas posjetila djeca iz starije skupine DV Pčelice iz Ivanovca, zajedno sa svojim odgojiteljicama Snješkom Baksa i Melani Varga. Iako smo od samih početaka uključeni u provođenje projekta „Čitajmo svi, veliki i mali“, s ovim smo DV-om po prvi puta ostvarili suradnju i nadamo se da će se nastaviti idućih godina. Prvi od dva susreta koje ćemo održati u sklopu ovog projekta odlučili smo realizirati upravo u Mjesecu knjige. Na početku susreta naši su nam mali prijatelji otpjevali nekoliko prigodnih jesenskih pjesama, a zatim su, da bi ih pripremile za središnju aktivnost - čitanje, 2 učenice 1.c razreda postavile mališanima nekoliko zagonetki vezanih uz životinje. Malo je reći kako su nas oduševili njihova pronicljivost i  izuzetna sposobnost promišljanja i analiziranja. Nakon zagonetki  troje učenika 2.b razreda  je mališanima pročitalo bajku „Miš lavljeg srca“, a koju su oni kasnije, zajedno s knjižničarkom Rominom Fic i profesoricom hrvatskog jezika Darjom Šupljikom analizirali. Zaključci do kojih su došli i način njihova razmišljanja fascinirao nas je i ustvrdili smo kako nema straha da se ova dječica neće snaći u školskim klupama, budući da je riječ o predškolcima.  Generalan zaključak do kojeg su, slušajući bajku, došli je kako nije bitno koliko si tijelom mali, već koliko si srcem i dušom velik i kako samo dobro i hrabro srce može pobijediti svaku poteškoću i strah. Slijedio je kratki predah koji smo iskoristili da se malo zasladimo, ali i da nas mališani poduče jednoj novoj vrsti plesa.  Nakon predaha naši su se vrtićarci uključili u rad radionica stop motion animacije te oblikovanja gline koju provodili učenici 3.b razreda (medijski tehničari) te nekoliko dizajnerica keramike 1., 3. i 4. razreda. Kao rezultat cjelokupnog susreta nastat će zanimljivi  filmovi, a za čiju su montažu i snimanje zaduženi učenici iz 3.b razreda (medijski tehničari). Spomenimo i to da su učenike za čitanje pripremile profesorice Darja Šupljika i Romina Fic, dok je radionicu stop motion animacije osmislila profesorica Ljiljana Ille. Susret je protekao u izuzetno veseloj i opuštenoj atmosferi, a dogovorili smo i novi susret  kada će učenici naše škole gostovati u DV Pčelice.

                Drugi događaj kojeg smo realizirali u okviru ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige dogodio se također u petak, 28. listopada u večernjim satima kada smo u našoj školi ugostili forum teatar s predstavom "Imamo li izbora?". Predstava se bavi problematikom nacionalnih manjina – Roma u Hrvatskoj, a izvode je mlade Romkinje i Romi iz Međimurja, Zagreba i Slavonskog Broda, okupljeni/e oko Romske organizacije mladih Hrvatske i Centra za kazalište potlačenih – POKAZ. Predstava se realizirala u formi forum teatra, najpoznatije metoda kazališta potlačenih koje je razvio brazilski dramaturg i dramski pedagog Augusto Boal 1970-ih godina 20. stoljeća. Takav tip teatra poziva gledateljice i gledatelje da aktivno sudjeluju u raspravi o događajima koje vide na pozornici te potiče da svojim intervencijama utječu na njihov razvoj. U predstavi su sudjelovali učenici 2.d, 3.c i 2.e razreda naše škole i, moramo priznati, izvrsno se snašli u ulozi kreatora pojedinih događaja na sceni. Ono što nas je oduševilo je njihova spremnost na prihvaćanje različitosti, na toleranciju, kao i neprihvaćanje uvriježenih stereotipa i predrasuda. Zaista su se prikazali kao pravi prijatelji i humanisti i sigurni smo da su njihovi  profesori, koji su ovaj put ipak imali prvenstveno ulogu publike, bili iznimno ponosni na njih.

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec