2022-10-24 17:33:01

FOTOGRAFIJA U NACIONALNOJ UMJETNIČKOJ AKADEMIJI, SOFIJA

(izložba profesora i studenata)

Predstavljena izložba u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole u Čakovcu rezultat je projekta osmišljenog od kustosa koji je započeo 2017. godine, a temelji se na aktivnostima magistarskog studija „Fotografija“ NHA (Nacionalne umjetničke akademije, Sofija). Sudjeluje dvadeset autora, a izložba sadrži četrdesetak fotografija. Namjerno postavljenog formata (50/70 cm), ali bez tehnoloških ograničenja.

Namijenjena je putovanju u razne gradove u zemlji i inozemstvu u posebno izrađenom sanduku. Počevši od jeseni 2017. godine u Blagoevgradu, obišla je brojne gradove, a prije izlaganja u Galeriji Akademije u Sofiji, prikazana je u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Bitno obilježje ove izložbe je da, osim što ključnu ulogu imaju predavači magistarskog studija Fotografije, kao i njihovi sada bivših studenti, uključuje i radove predavača iz različitih disciplina na Akademiji. Ono što povezuje sve autore (bez obzira jesu li studenti ili profesori) nisu samo izražajna sredstva i isti format, već suvremeni način razmišljanja i odnos prema umjetnosti. Jer, bilo da je riječ o profesionalnim fotografima ili umjetnicima koji djeluju u različitim područjima vizualnih umjetnosti, kustosi nastoje kao konačni rezultat postići osjećaj profesionalnog rada sa slikom, najčešće potkrijepljen višeslojnom konceptualnom strategijom.

To je i svrha izložbe - da fotografska tehnika dobije nove smislene dimenzije, primjerene i aktualne današnjem svijetu koji se brzo mijenja i njegovoj suvremenoj umjetnosti. Organizator ove međunarodne izložbe je dr. sc. Petar Križnar, mag. umj. keramike. Izložba se može pogledati do 12. studenog 2022. u predvorju sportske dvorene Graditeljske škole Čakovec.

Autori koji sudjeluju:

Venelin Šurelov, Georgi Jankov, Genadi Gatev, Desislava Hristova, Ivan Kjuranov, Joana Angelova, Kalojan Bogdanov, Liljana Karađova, Ljubomil Draganov, Miroslav Bogdanov, Mihaela Mihajlova, Nikolaj Mladenov, Petar Canev, Rebecca Osses, Rossen Toshev, Svetozar Benchev, Svetlin Balezdrov, Svilen Stefanov, Silvija Deškova, Teodor Liho

Kustosi:

Svilen Stefanov i Miroslav Bogdanov

fotografije - album


Graditeljska škola Čakovec