2022-05-03 16:12:45

Sportsko-kreativno druženje povodom Dana škole

Graditeljska škola Čakovec svoj dan obilježava kada i Međimurska županija, a, budući da je prošlogodišnja 60. obljetnica postojanja škole bila u ozračju korone i nešto je skromnije obilježena, ove smo godine željeli dostojno proslaviti ovaj veliki jubilej.

„Slavlje“ je započelo u četvrtak, 28. travnja u predvečerje. Za ovu je priliku nastavnica Darija Dujam, zajedno s učenicima 3.c razreda– dizajnerima keramike, skicirala ideju, osmislila nacrte te izradila „keramoskulpturu“. Ideja nastavnice i učenika bila je predstaviti raku tehniku izrade keramike. Radi se o staroj japanskoj tehnici iz 16. st., izrađuje se od posebne vrste gline i peče u „pećima“ na otvorenom i na vrlo visokoj temperaturi. Nakon skice i nacrta stručni učitelj Josip Horvat i učenic 1.e razreda napravili su raku peć u kojoj se pekla keramoskulptura na temperaturi do čak 930 stupnjeva.

Cijeli događaj pečenja raku keramike javno je organiziran na otvorenom prostoru ispred škole. Svi prisutni mogli su pratiti sam postupak pečenja keramoskulpture, kao i postupak koji je slijedio nakon toga. Naime, nakon postignute temperature peć se otvorila i skulptura se posipala s piljevinom kako bi se dobili posebni efekti na glazuri. To je taj element začudnosti jer kod ove vrste izrade keramike nikada nismo sigurni kako će izgledati konačni proizvod i to mu daje posebnost. S ponosom možemo objaviti da je ovo prvi događaj ovakve vrste u nekoj od hrvatskih škole i nadamo se da je to samo početak duge tradicije.

Uz raku keramiku, profesorica Tanja Karas sa svojim učenicima maturantima, predstavila nam je projekt akcijskog slikarstva, odnosno action painting. Riječ je o gestualnom slikarstvu u kojem su se okušali učenici i poneki nastavnici, a kao rezultat ove iznimno zanimljive radionice nastala su impresivna apstraktna djela. Na taj način učenici su svoja teoretska znanja o ovakvom vidu izražavanja proširili i na ona praktična i zasigurno će ih pamtiti, a možda i primjenjivati u svom budućem radu.

Graditeljska struka također je pokazala neke od tajni svoga zanata. Profesorice strukovnih predmeta Ljljana Tepavac-Kocijan i Tatjana Vadas, zajedno s nekoliko učenica 4.a razreda, napravile su eksperiment ispitivanja nosivosti. Prethodno su učenici izradili mostove od špageta, izvagali ih, a zatim mostove opterećivali određenim količinama pijeska. Na taj način doznali su koje opterećenje takvi mostovi mogu podnijeti.

Uz pregršt kreativnih i zanimljivih aktivnosti nisu izostale ni one sportskog karaktera. Iako se protekle godine dvije godine zbog pandemije tradicionalna nogometna utakmica između maturanata i nastavnika nije mogla održati, ove godine tradiciju nismo htjeli izostaviti u obilježavanju Dana škole. U vrlo napetoj, ali izuzetno fer borbi, mladost je ipak pobijedila nad iskustvom. Maturanti su svoje nastavnike, odgajatelje i stručne učitelje nadigrali rezultatom 7:3.

Cijeli događaj odvijao se u vrlo opuštenoj atmosferi i zajedničkom druženju učenika i nastavnika te je bio svojevrsna uvertira u svečani dio obilježavanja Dana škole koji se održavao sljedećeg dana.


Graditeljska škola Čakovec