2022-03-31 08:28:51

Izložba učeničkih radova „Budi muško – njeguj različitosti“ Čakovcu

Izložba učeničkih radova „Budi muško – njeguj različitosti“ kojom učenici i učenice Graditeljske škole Čakovec progovaraju o različitostima u društvu, etiketiranju, društvenom isključivanju i nasilju bit će postavljena u Učeničkom domu od 30. 3. 2022. pa do 8. 4. 2022. Izložbom će mladi sa širom školskom zajednicom podijeli znanja stečena u trodnevnoj edukaciji te ih informirati o novooformljenom kluba mladih koji će i u nastavku godine raditi na promicanju rodne pravde, nensilja i inkluzije.

Izložba je nastala kao rezultat trodnevne edukacije koja se održavala od 25. do 27. 3. 2022., u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec s učenicima i učenicama Graditeljske škole Čakovec. Tijekom tri dana proveden je niz aktivnosti, igara, igrokaza i grupnih rasprava koje su za cilj imale potaknuti mlade na promišljanje o različitostima u društvu, etiketiranju, društvenom isključivanju i nasilju. Drugog dana održavanja edukacije organizirana je i grupna posjeta Riznici Međimurja gdje su mladi dobili priliku naučiti nešto više o nematerijalnoj međimurskoj baštini, a treći dan je bio rezerviran za kreativnu radionicu izrade plakata.

Ovu trodnevnu edukaciju održala je Organizacija Status M, odnosno edukatori Ivan Goletić, Stipe Nogalo i Tamara Tokić sa stručnom suradnicom iz Učeničkog doma Graditeljske škole, psihologinjom Andrejom Bratinšćak. Status M organizacija je civilnog društva iz Zagreba koja preko 12 godina radi na neformalnoj edukaciji mladih na teme rodne pravde, nenasilja i inkluzije. Specifičnost organizacije je upravo u usmjerenosti na rad s mladićima i njihovo osnaživanje za preuzimanje aktivne uloge u borbi za društvo nenasilja i rodne pravde.

Izložba kao i trodnevna edukacija s mladima održala se kao dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava, koji je financijski podržan sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Fonda za aktivno građanstvo, a zajednički ga provode Status M, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar i ARTERARIJ.

Izložba se može pogledati svaki dan u uredovnom radnom vremenu Doma uz prethodnu najavu voditeljici učeničkog doma.

 

Fotografije

 


Graditeljska škola Čakovec