2022-03-22 10:30:46

Nova kulturno-umjetnička destinacija na karti Međimurja

Rad naše drage kolegice, profesorice Graditeljske škole, akademske kiparice i magistrice umjetnosti Vesne Osojnički već je naširoko poznat međimurskoj, ali i hrvatskoj javnosti. Sada će taj rad dobiti još jednu novu dimenziju i veći će broj ljubitelja umjetnosti moći upoznati našu umjetnicu kroz brojne radionice oblikovanja gline koje tek slijede. Naime, kolegica Osojnički ponosna je vlasnica novootvorenog umjetničkog ateljea i male galerije u mjestu Grabrovnik pokraj Štrigove. 

      Predstavljena je i Galerija na otvorenom sa stazom Terra Historica, a koju čine skulpture postavljene uz cestu u Grabrovniku. Dodajmo i to da  je javnost upoznata i s novom podružnicom Oblikovne likovne radionice „Plemenitaš“ koja djeluje već punih 26 godina.  U petak, 19. ožujka na  otvorenju ateljea i galerije skupio se poveći broj ljubitelja umjetnosti i suradnika Vesne Osojnički. Bilo je tu bivših učenika na koje je umjetnica kao profesorica ostavila veliki trag i s kojima i nakon završetka njihovog srednjoškolskog obrazovanja redovito surađuje na brojnim projektima. Otvorenju su nazočili sadašnji i bivši kolege i suradnici iz Graditeljske škole Čakovec, brojni prijatelji, poznanici i sumještani naše kolegice, kao  i predstavnici lokalne vlasti koji su kolegici Osojnički iskazali potporu i obećali kako će je zasigurno podržati u svim budućim projektima,  a koji će Općinu Štrigova ucrtati na kartu Hrvatske kao mjesto bogate kulturne i umjetničke tradicije.

      U skladu s tim pokrenut je projekt Štrigova „gradić“ keramike s ciljem predstavljanja bogate kulturne baštine štrigovskoga kraja koji je već odavna poznat po tradiciji izrade keramike. Tako se u subotu, 20. ožujka u Štrigovi održao prvi Festival keramike na kojima se, uz domaće umjetnice Vesnu Osojnički, Jelenu i Ivanu Valkaj te Rahelu Mikec, predstavio i velik broj hrvatskih i inozemnih umjetnika. Posjetitelji su kroz njihov rad na lončarskom kolu,  kroz prezentacije njihovog stvaralaštva putem videozidova, ali i mogućnosti samostalnog oblikovanja gline mogli upoznati ovu tradicijski i umjetnički vrlo važnu djelatnost. Na Festivalu su sudjelovali i učenici Graditeljske škole Čakovec, zajedno s profesoricom Tamarom Mustač, i to ne samo sadašnji, već i bivši te nastojali posjetiteljima prezentirati izradu uporabne i dekorativne keramike. Predstavljana je i raku tehnika izrade keramike, a radi se o staroj japanskoj tehnici iz 16. st. Izrađuje se od posebne vrste gline i peče u „pećima“ na otvorenom i na vrlo visokoj temperaturi. Draž ove vrste keramike što se unaprijed ne može točno pretpostaviti kako će finalni proizvod izgledati pa taj začudni faktor ima veliku ulogu. Raku tehniku prezentirao je jedan od najvećih majstora ove tehnike Boris Roce.

Festival je oduševio posjetitelje i zasigurno je riječ o manifestaciji koja će se održavati još dugi niz godina.

 

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec