2021-12-20 15:02:13

Godina Marka Marulića u Godini čitanja

Ova 2021. godina, koja se polako bliži svom kraju, izuzetno je plodnosna u aktivnostima vezanim uz  knjigu i čitanje. U Godini čitanja provodile su se svakakve aktivnosti, od projekata za poticanje čitanja, edukativnih predavanja pa sve do istraživanja čitalačkih navika i tematskih izložbi. Ove se godine obilježava još jedna, za hrvatsku književnost iznimno važna, obljetnica, a to je 500-ta obljetnica prvotiska “Judite” Marka Marulića. 

Da bismo što dostojnije obilježili ovaj veliki jubilej u njegovu realizaciju uključio se popriličan broj učenika i nastavnika. Inicijativa je potekla od školske knjižničarke Romine Fic i profesorice Hrvatskog jezika Tatjane Novak, a u samu provedbu uključili su se  nastavnici Tamara Novak, Petra Jambrović, Maja Frančić, Darija Dujam, Krešimir Hlebec i Vladimir Hatlak. Budući da smo dijelom i umjetnička škola u kojoj se učenici školuju u području likovne umjetnosti i dizajna te audiovizualnih tehnologija i grafike, izložba njihovih radova na temu Marka Marulića nametnula nam se kao najbolje rješenje. Učenici su zaista pokazali veliku dozu kreativnosti i talent u svim segmentima.

            Dizajneri keramike iz 3.c razreda, pod mentorstvom Darije Dujam, mag.umj., radili su keramičke zdjele na zadanu temu, a posebno zanimljive su bile one s motivima Judite koja u rukama drži Holofernovu glavu.

            Učenici 1.c razreda (Likovna umjetnost i dizajn) su pod mentorstvom ak. slikara Krešimira Hlebeca crtali portrete Marka Marulića, a profesor Hlebec zaslužan je i za postavljanje izložbe.

Učenici 2.c razreda (dizajneri unutrašnje arhitekture i dizajneri keramike), zajedno sa svojom razrednicom i profesoricom Tatjanom Novak, ručno su iscrtavali straničnike na temu “Judite, a izradili su i plakat s naslovnicama svih hrvatskih izdanja “Judite” te  nekoliko stranih izdanja.

            U crtanju su se okušale i učenice 1.c i 3.c razreda (dizajnerice unutrašnje arhitekture i dizajnerice keramike) koje su, pod mentorstvom profesorice Tamare Novak, izradile nekoliko idejnih rješenja za naslovnicu knjige. Uz dizajn naslovnica, profesorica Novak bavila se s učenicima 3.d (medijski tehničari i web dizajneri) razreda izradom straničnika.

            Učenici 1.h razreda, uz pomoć knjižničarke Romine Fic, istraživali su u kojim mjestima u Republici Hrvatskoj postoje ulice i trgovi koji nose ime Marka Marulića te su napravili plakat s kartom svih mjesta. Kartu Republike Hrvatske nacrtala je maturantica u programu dizajner unutrašnje arhitekture Jonida Lushaj.

            Mod mentorstvom profesorice Hrvatskog jezika Petre Jambrović  učenik 3.d razreda Vanja Modrinjak napravio je  nekoliko odličnih straničnika u računalnom programu, odnosno bavio se grafičkim dizajnom.

            U realizaciju izložbe uključili su se i učenici 1.h razreda u programu stolar te dizajneri unutrašnje arhitekture iz 4.c razreda koji su, pod mentorstvom stručnog učitelja Vladimira Hatlaka, izradili nekoliko “drvenih pergamenata” na kojima su ispisali stihove iz Marulićeve “Judite”. Na isti način nastala je i ploča s nazivom Trg Marka Marulića koju je za ovu priliku izradila već ranije spomenuta učenica Jonida Lushaj.

            Kroz sve aktivnosti koje smo proveli u vezi s ovom velikom obljetnicom nastojali smo učenicima skrenuti pažnju na to koliko je književni rad Marka Marulića važan za hravtsku književnost i da zaista postoji opravdan razlog zašto ovaj velikan nosi ime “oca hrvatske književnosti”.

 

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec