2021-12-19 20:20:29

Hrvatski na maturi nije bauk - drugi okrugli stol

U subotu, 18. prosinca održan je drugi po redu okrugli stol u sklopu projekta “Hrvatski na maturi nije bauk”. Podsjećamo da je taj projekt nastao u Godini čitanja  na inicijativu profesorica iz Graditeljske Čakovec, a da u njemu, osim Graditeljske škole, sudjeluju Srednja škola Čakovec, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Prirodoslovno-grafička škola Zadar. Cilj projekta je kroz 7 okruglih stolova obraditi 7 djela iz Ispitnog kataloga za osnovnu razinu ovogodišnje državne mature. Tema današnjeg okruglog stola bilo je jedno od najznamenitijih djela hrvatskoh narodnog preporoda “Smrt Smail-age Čenngića”, čiji je autor prvi ban pučanin Ivan Mažuranić.

 

Okrugli stol održao se u prostorima Srednje škole Čakovec, dok su ga učenici iz Zadra, ali i svi oni koji mu iz nekog razloga razlog nisu mogli nazočiti uživo, pratili putem apikacije Zoom. Uvod u temu odradila je profesorica Ljiljana Ille koja je ovom prilikom prezentirala učeničke radove na zadanu temu. Popis pristiglih radova bio je poduži, a došli su gotovo iz svih škola sudionica u projektu. Tako su učenici Graditeljske škole Čakovec pod mentorstvom profesorice Ille napravili crtane sažetke pjevanja iz djela te straničnike s motivom autora ili scena iz djela koje su učenici izradili pod mentorstvom profesora Daria Štokića. Među radovima našla se i jedna tarot karta te odličan informativni plakat. Učenici iz Prirodoslovno-grafičke Zadar nanovo su nas oduševili pa čak i nasmijali svojim animiranim najavama djela “Smrt Samil-age Čengića”, a njihovim uratcima zasigurno je bila zadovoljna i njihova mentorica Vesna Krnčević. Učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok veoma su se uspješno okušali u video najavama djela, kao i u izradi straničnika. Njihove mentorice bile su nastavnice Ruža Leskovar, Monika Šoštarić i Antonija Čeko.

Nakon u prezentacije pristiglih učeničkih radova na temu “Smrt Smail-age Čengića” slijedio je središnji dio okruglog stola - izlaganje profesorice i školske knjižničarke Graditeljske škole Čakovec Romine Fic. U svom izlaganju učenike je podsjetila na neke “tehničke” stvari vezane uz pisanje eseja na državnoj maturi te predstavila djelo i autora u književnopovijesnom kontekstu, a posebice se osvrnula na sadržajne, stilske i jezične značajke djela. Zadatak je ovaj puta bio možda mrvicu teži, budući da se djelo “Smrt Smail-age Čengića” po prvi puta, otkako se provodi državna matura, našlo u Ispitnom katalogu djela za pisanje školskog eseja.

Na samom kraju okruglog stola prisutnima se ponovo obratila profesorica Ille i poželjela im svako dobro za nadolazeće blagdane te iskoristila priliku da ih pozove na sljedeći okrugli stol koji će se održati u veljačii na kojem će se razgovarati o “Preobražaju” Franza Kafke.

 

Fotografije

 


Graditeljska škola Čakovec