2021-11-15 14:37:09

"Hrvatski na maturi nije bauk" - najava 1. okruglog stola

Polaganje državne mature za učenike završnih razreda predstavlja popriličan stres, posebice se to odnosi na učenike strukovnih škola koji imaju manju satnicu iz općeobrazovnih predmeta naspram gimnazijalaca. Jedan od najvećih “bauka” svakako je esej iz hrvatskog jezika. Primijetili smo da učenici najviše problema imaju s tim dijelom državne mature pa smo im odlučili pomoći da lakše svladaju ovu prepreku. 

Iz toga razloga osmislili smo projekt “Hrvatski na maturi nije bauk” kojeg ćemo provoditi u Godini čitanja, ali i u sljedećem polugodištu: Idejni začetnici ovog projekta su nastavnici naše škole, zajedno s medijskim tehničarima iz .4.d razreda i njihovom razrednicom Ljiljanom Ille. Suradnici u ovom projektu bit će nam Srednja škola Čakovec, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i obuću Zabok te Prirodoslovno-grafička škola Zadar. U okviru projekta na osnovi djela Ispitnog kataloga iz hrvatskog jezika za osnovnu razinu izrađivat će se filmovi, straničnici, brošure, prezentacije, a izrađivat će ih učenici iz svih ranije spomenutih škola.

Uz promotivne materijali održavat će se i okrugli stolovi na kojima će se svaki mjesec razgovarati o jednom od djela iz ispitnog kataloga te će se prezentirati svi radovi vezani uz temu. Okrugli stolovi održavat će se u Srednjoj školi Čakovec uživo s učenicima iz naše škole te Srednje škole Čakovec, dok će učenici ostalih škola okrugle stolove pratiti preko Zoom-a.

Prvi okrugli stol održat će se u subotu, 20. studenoga kada ćemo razgovarati o Hamletu, remek djelu Williama Shakespearea. Ovim putem pozivano učenike završnih razreda da nam se pridruže na okruglom stolu u vremenu od 9,45-10.45 sati u Srednjoj školi Čakovec.


Graditeljska škola Čakovec