2021-05-18 16:53:11

Radionice izrade suvremene keramike u Muzeju Međimurja Čakovec

Graditeljska škola Čakovec u suradnji Muzeja Međimurja Čakovec sudjelovala je od 10. do 15. svibnja 2021. godine u projektu „Rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne kulturne baštine”. U sam projekt uključene su 11 demonstracijskih radionica na temu izrade keramičkih predmeta (suvremene keramike) koje je vodio dr. sc. Petar Križnar mag. primijenjene umj. smjer keramike.

     Iako izrada predmeta od keramike nije zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, to umijeće je od davnina prisutno na području Međimurja i smatra se tradicionalnim zanatom. Cilj projekta je uključivanje lokalne zajednice u aktivnosti kao i promocija tradicionalnih znanja i vještina te promocija novog muzeja. 

     U same radionice bilo je uključeno pet skupina u kojoj je, zbog epidemioloških razloga, svaka bila podijeljena na 8 korisnika, a trajanje pojedine radionice bilo je 90 minuta. Radionice su krenule od naših najmanjih, a to su djeca iz je waldorfske skupine– DV Cipelica iz Čakovca.  Djeca su u tri dana od istanjene keramičke mase izrađivali zdjelice na koje su aplicirali biljke.  Drugu skupinu polaznika sačinjavali su nastavnici iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec koji su bili podijeljeni u dvije grupe, a  svaka je u radu radionica sudjelovala po dva dana. Oni su izrađivali svoju posudu pomoću vrpčaste tehnike na kojoj su kasnije napravili teksturu i nanijeli podglazurnu boju – engobu. Sljedeći korisnici bili su iz Doma za starije i nemoćne osobe Ščavničar iz Selnice koji su u dva dana, zbog vježbe motorike, radili s prstima tako da su modelirali različite dijelove da bi izradili svog ježa. Isto to, ali u jedan dan napravili su i korisnici iz Doma za starije i nemoćne osobe Novišćak iz Čakovca te slobodni korisnici (mješovita skupina).

   Svi polaznici bili su oduševljeni rezultatima svog rada koji su postigli na radionicama te će nakon sušenja i pečenja dobiti gotov rad kao personalizirani suvenir koji će ponijeti kući.

 

Fotografije

 


Graditeljska škola Čakovec