2020-10-29 16:08:27

Svjetski dan animacije u našoj školi

Svjetski dan animacije  obilježava se 28. listopada raznim manifestacijama u pedesetak zemalja diljem svijeta, a s obilježavanjem se započelo 2002. godine u spomen   na dan kada je 1892. godine Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci.

        U našoj školi  također je obilježen Svjetski dan animacije, budući da se u njoj školuju učenici u programima koji su usko vezani uz filmsku industriju i medije. Obilježavanje su upriličili učenici 3.d razreda u programu medijski tehničar, zajedno sa svojom profesoricom Ljiljanom Ille,  i uz pomoć svojih razrednih kolega – web dizajnera. Tom su prilikom hol škole ukrasili slikama poznatih animiranih junaka, izradili su lentu vremena sa najznačajnijim animiranim ostvarenjima domaće i strane kinematografije, kao i brošure na kojima su navedene informacije vezane uz ovu manifestaciju. Čakovečki Centar za kulturu također se priključio obilježavanju te je za ovu je priliku školi darovao neke od plakata animiranih filmova koji su u Centru prikazivani posljednjih desetak godina pa su i oni izloženi u holu škole.

         Pod velikim odmorima jutarnje i poslijepodnevne smjene te u međusmjeni mogli smo uživati u zvukovima filmske glazbe animiranih filmova domaće i strane proizvodnje, a učenici 3.d su nas u kratkoj radio emisiji upoznali s animacijom i animiranim filmovima.

         Već ranije spomenuti učenici su pod odmorom popodnevne smjene odradili četiri radionice animacije: stop motion animaciju – kolaž, stop motion Lego Brick animaciju, stop motion animaciju ljudi – piksilaciju te radionicu klasične animacije. Na taj način su sve zainteresirane upoznali s procesom nastanka animacije i pokazali nam što su naučili tijekom svog obrazovanja vezano uz područje animiranog filma. Zainteresiranih za ovu tematiku nije nedostajalo, ali zbog aktualne epidemiološke situacije nisu mogli aktivno sudjelovati u radionicama, već su sam „proces“ mogli posmatrati sa sigurne udaljenosti ili sa galerije. Budući da je obilježavanje izazvalo velik interes nastavnika i učenika, zadovoljen je osnovni cilj – skretanje pozornosti na ovu manifestaciju.

        Nadamo se da će iduće školske godine epidemiološka situacija biti povoljnija pa će se zainteresirani moći i aktivno uključiti u radionice animacija te pritom steći nova znanja i iskustva.

 

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec