2020-01-24 19:59:37

Zaokruživanje cjeline (Izložba Od legende kroz zbilju do legende, Jelena Valkaj, CZK Čakovec i GŠČ)

Ponekad se dogodi da manifestacije imaju razvojni slijed pa dopru do cjelovitih priča. Jednom od držimo priču o Jeleni Valkaj, uvaženoj dizajnerici i keramičarki, koja je uspjela izgraditi i obraniti mjesto respektabilne umjetnice, čak i u sredini u kojoj živi.

Aktualna izložba, o kojoj govorimo, izborila se za prostor i razloge govorenja o njoj svojom posebnošću: naime, u bogatom opusu Jelene Valkaj dosad se njen prosvjetarski rad relativno manje spominjao. O koliko se važnom angažmanu radi, svjedoči i Jelenino autodefiniranje kao – prije svega – likovnog pedagoga.

Izložba predstavlja relativno zaokružen period od 20 godina intenzivnog bavljenja oblikovanjem keramike u GŠ Čakovec, odnosno, rečeno njenim riječima, ostvarenjem sna. Osim stvaralačkog, taj je posao podrazumijevao i angažman organizacijski, metodološki i programski, s obzirom na to da je Jelena, uz Zorana Pazmana i Slobodana Benkovića, suosnivačica Odjela za likovnu umjetnost i dizajn pri GŠČ-u. Originalni koncept koji je utemeljiteljska skupina oblikovala istraživanjem  mogućnosti i potreba, s vodećim načelom „biti svoji”, nažalost, usprkos  namjeri – jer to svojom posebnošću zaslužuje, nije doživio stručnu sustavnu elaboraciju.

Projekt je inicirala grupa kolega želeći pokazati koliko je važno uznastojati na kvaliteti i pošteno odrađenom poslu, u čemu je zadobila poticajnu potporu javnosti. Da se isprave propusti u praćenju i razvojnosti koncepta nastave na Odjelu za likovnu umjetnost i dizajn GŠČ-a, sakupljeni su pabirci ideja i pokazani javnosti, sa sviješću da posao nije dovršen, ali je ponuđen zainteresiranima na uvid i moguće daljnje postupanje.

Rad u prosvjeti  postavljen je u životni i stvaralački kontinuitet  Jelene Valkaj, umjetnice koja je uspjela svoje djelo slojevito razgranati, zaokružiti i prepoznatljivo estetski definirati, ali i prilagoditi senzibilitetu i potrebama novoga vremena, što se nazire u ideji usmjerenoj turističko-manifestativnoj svrsi, o kojoj će, sudeći po pretpostavljenim dometima, još biti riječi.

Link na galeriju fotografija


Graditeljska škola Čakovec