2019-11-20 16:59:57

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Učenički dom Graditeljske škole Čakovec                             14. - 25. listopada 2019.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

 Učenici i djelatnici doma su bili zamoljeni da donesu plodove iz svojih vrtova, polja, livada i šuma kako bi ukrasili naš dom te uživali u bogatijim mirisima i okusima jeseni. Uz to, mnogi (čitaj-dečki), su se po prvi puta oprobali u pekarskim i slastičarskim vještinama. Takmičili smo se u što ukusnije spravljenim delicijama.

Ostvarene su aktivnosti:

14. listopada – sakupljali smo plodove, brali kestene, postavili izložbu i organizirali Kestenijadu (pečenje kestena).

17. listopada - izradili smo sok od jabuka u jutarnjoj smjeni, a u popodnevnoj smjeni održali radionicu „Savijača, štrukli, štrudla ili…“; Izradili smo, ispekli, degustirali te ocjenili najsavijače u vrijeme večere.

Baš svima su bili dostupni sljedeći sastojci:

- gotovo tijesto koje je potrebno razvlačiti
- 2 vrste jabuka
- svježi sir
- tikva
- kupus
- brašno, ulje, šećer, jaja, vrhnje, vanilin šećer, cimet, grožđice i limun.

24. listopada - u popodnevnoj smjeni izradili smo peciva (od gotovog tijesta)  i  „Zlevki“ te nakon toga poslije večere održali domjenak. 

Opet svima su bili dostupni slijedeći sastojci:

- dizano slatko tijest
- dizano slano tijesto
- materijal za „kukuruznu i pšeničnu zlevku“ koju treba napraviti prema receptu naših kuharica
- sol, sezam, suncokret, kim, lan i mak

Pravila radionica su bila ovakva:

svaka grupa ima svoj recept za nadjev za savijaču od: jabuka, buče, sira i kupusa. u radionicama sudjeluju po dva učenika i voditelj   voditelji grupa su odgajatelji- za svoju odgojnu skupinu, te ako žele svoju grupu mogu imati voditeljica, psihologinja i medicinska sestra voditelji prijavljuju grupu, osiguravaju svoj recept za nadjev te dogovaraju koju vrstu savijače rade (može biti slatka i slana) voditelj ne mora biti u smjeni kad je radionica, učenici sami izrađuju savijaču grupe mogu biti miješane odnosno učenici mogu imati jednog vanjskog pomagača koji je taj dan u domu (npr. dečki iz 3., 4. ili 5. odgojne skupine mogu imati pomagačicu iz 1. ili 2. odgojne skupine) jedna osoba ne može sudjelovati u dvije radionice istovremeno.

Pozdrav do iduće jeseni!         

foto album


Graditeljska škola Čakovec