2017-10-11 11:25:29

Dani kruha u Graditeljskoj školi Čakovec

Dani kruha, odnosno dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, u osnovnim i srednjim školama. Smisao obilježavanja Dana kruha je prisjetiti se važnosti kruha u svagdanjem životu i zahvaliti Bogu na daru kruha i plodovima zemlje.

I mi smo 10. listopada obilježili Svjetski dan hrane, koji se inače obilježava 16. listopada i posvećen je borbi protiv gladi u svijetu. U vrijeme velikog odmora jutarnje i poslijepodnevne smjene fra Ivan iz Župe sv. Nikole u Čakovcu obratio se učenicima i nastavnicima s nekoliko prigodnih riječi. Tom je prilikom svim učenicima i nastavnicima skrenuo pažnju kako moramo voditi računa ne samo o hrani koju svakodnevno unosimo u sebe i koja nam je potrebna za preživljavanje, veći o onoj duhovnoj hrani, a to je naša vjera u Boga. Nakon blagoslova hrane svi smo uživali u finim klipićima, koje su za ovu prigodu ispekle kuharice iz učeničkog doma, a nastavnik vjeronauka Hrvoje Živković, dipl. teolog postavio je izložbu plodova zemlje u holu škole.

Cilj ove manifestacije je približavanje blagovanja kruha i narodnih običaja te poučavanje mladih o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage. Danas kada u svijetu postoji veliki broj ljudi koji nemaju dovoljno kruha, važno je da se s poštovanjem odnosimo prema njemu i da cijenimo njegovu vrijednost. 

 

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec