2017-05-08 14:02:41

Susreti s DV Bambi i Žibeki - projekt "Čitaj mi"

Istraživanja pokazuju kako je čitanje djeci od najmlađe dobi vrlo korisno za njihov intelektualni i psihosocijalni razvoj pa je stoga pokrenuta kampanja „Čitaj mi“  u koju se uključila i Graditeljska škola Čakovec. Naime, već četvrtu godinu zaredom čitamo s mališanima iz dječjih vrtića Bambi i Žibeki (Brezje). 

Ove su se godine prvi susreti s vrtićarcima dogodili uoči Valentinova pa su i priče koje smo im čitali bile u tom tonu. To su bile priče o zaljubljenom vuku koji je htio pronaći ljubav, o žirafeti koja je nakon upornog traženja ljubavi shvatila da je upravo žirafon stvoren za nju te priča o zaljubljenom žapcu. Nije nedostajalo ni plesa i pjevanja pa su tako mališani zajedno sa čitačima i svojim tetama otplesali jedan pačji ples, natjecali se u plesu u popularnim glazbenim stolicama, a  na kraju smo zajedno otpjevali nekoliko prigodnih dječjih pjesama. Uzvratni susreti održali su se 2. i 3.svibnja pa nas je tako 2. svibnja posjetila  starija skupina „Mravići“ iz DV Bambi iz Čakovca, a 3. svibnja starija skupina „Srčeka“ iz DV „Žibeki“ iz Brezja. Kako je ove godine središnja tema pravo djece na zdravlje i razvoj i priče koje smo im čitali su bile vezane uz tu tematiku. Na početku smo porazgovarali u kakvom svijetu bi željeli živjeti i jedan od odgovora bio je da bi to bio svijet bez sukoba i nasilja pa smo im  pročitali Knjigu nasilja, nakon koje su učenici zaključili da će pokušati biti još bolji prijatelji jedni drugima. Poslije prve priče, da bismo se malo razgibali, otplesali smo trenutno vrlo aktualan Mickey Mouse  ples. Nakon plesa ponovno smo se okupili oko iduće priče, priče o maloj zvijezdi koja je željela biti drugačija, a pouku ove priče mališani su shvatili odmah – svatko od nas drugačiji je i poseban i ne treba težiti tome da se izgubimo u masi istih. Poslije ove poučne priče odigrali smo igru pantomime – pogađali smo životinje, koja je za njih bila nešto novo, a „Srčeka“ su čak i zamijenila ulogu s nama (mi smo pogađali životinje) i u tome su bili iznimno uspješni. Na kraju smo rekli dvije-tri i zdravoj prehrani te važnosti higijene pa smo pročitali priču o medvjedu koji je odlučio prestati jesti slatkiše kako mu se zubi ne bi pokvarili te priču o tužnome kelju.  Iznenađenje su nam pripremili mališani iz DV Žibeki koji su nama pročitali priče koje su sami osmislili. U drugom djelu druženja mi smo za mališane pripremili malo iznenađenje: Mravići su posjetili školske radionice gdje su se pobliže upoznali s glinom i oblikovanjem gline i za uspomenu ostavili svoje otiske dlanova u glini, a Srčeka su naučila novu tehniku crtanja- crtanje ugljenom pa su, kao rezultat naučenog,  napravili pregršt crteža, od kojih smo neke i plastificirali i taklo ih ovjekovječili. Pobrinuli smo se i za to da se mališani okrijepe pecivom i sokovima.

Na kraju smo se svi zajedno fotografirali te zadovoljni  doživljenim ugovorili ponovno druženja, već najesen.

Ovogodišnju ekipu čitača činili su: Stella Rojko, Veronika Zrna, Paulina Topolko iz 3.c te Petra Keljar i Luka Škvorc  iz 2.b razreda.

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec