2017-03-31 09:50:22

STRUČNA EKSKURZIJA UČENIKA 4.a i 4.b RAZREDA U ZAGREB

Već tradicionalno, učenici maturanti, građevinski, arhitektonski i geodetski tehničari odlaze na jednodnevnu stručnu ekskurziju u Zagreb.

Iz Čakovca se u Zagreb uputilo 47 učenika sa svojim pratiteljima; građevinske i arhitektonske tehničare vodile su profesorice Darinka Kalšan i Đurđa Plavljanić, a geodetske tehničare profesori Lovro Gradišer i  Željko Kontak.. Po prvi put posjetili smo  Doka Hrvatska d.o.o., društvo za proizvodnju, prodaju i iznajmljivanje oplatnih proizvoda i sustava. Doka je poznati proizvođač oplate iz Austrije, a za ovaj dio Europe oplata se proizvodi u Jesenicama u susjednoj Sloveniji.

Glavni inženjer Vladimir Mohaček najprije nas je proveo kroz pogon, gdje nas je upoznao sa oplatama za betone za različite objekte visokogradnje i niskogradnje. Nakon toga održao nam je predavanje uz prezentaciju slajdova o istoj temi, ukazujući na pogreške kod nepridržavanja njihovih uvjeta kod montiranja oplate ili sabijanja betona te primjenu Doka oplate za betoniranja kod poznatih, već izgrađenih, objekata na različitim mjestima. Srdačno su nas primili, počastili, opskrbili prospektima, a pozdravila nas je i zaželjela dobrodošlicu i direktorica gđa. Darija Malnar.

Nakon Doke otišli smo na drugu adresu u Radničkoj cesti. Razgledali smo gradilište Izgradnja I., faze 2., etape izgradnje složene građevine Sportskog poslovnog centra s transformatorskom stanicom, čiji je izvođač poznata tvrtka Tehnika iz Zagreba, a investitor EURO DAUS d.o.o iz Splita.

Na gradilištu nas je dočekao i upoznao s njim glavni inženjer Vladimir Perenčević. Izgradnja objekta počela je u rujnu prošle godine, a imat će 10 etaža. Gradilište je specifično po tome što ima 4 toranjske dizalice (krana) zbog skučenog prostora i nemogućnosti horizontalnog i vertikalnog prijevoza materijala pokraj budućeg objekta. Budući da se baš pokraj gradilišta nalazi i pogon Mehanizacije Tehnike, uprava, radnici i materijal smješteni su na tom prostoru. Upravo se gradi etaža -1 ispod zemlje i moglo se bilo vidjeti osiguranje građevinske jame armirano betonskim pilotima, izolacija i zatrpavanje zemlje. Vidjeli su se i gotovi armirano betonski elementi ili elementi u fazi izrade te  armatura koja se vezala na izgrađenom dijelu objekta.

Dok su građevinski i arhitektonski tehničari boravili u Radničkoj cesti, geodetski tehničari posjetili su Središnji ured Državne geodetske uprave u Gruškoj ulici. Prije početka predavanja kratko im se obratio i zahvalio se na posjeti ravnatelj. gosp.Damir Šantek. Nakon toga održana su tri predavanja; gospodin Igor Vilus pričao im je o državnim kartama Republike Hrvatske, a gđa. Martina Ciprijan  upoznala ih je sa CROPOS sustavom i potrebnom infrastrukturom za njegovo održavanje. Zadnje predavanje održao je gospodin Tomislav Ciceli na temu Nacionalna infrastruktura prostornih podataka.

Nakon stručnih predavanja i razgledavanja svi učenici okupili  su se u centru grada gdje su dobili slobodno za ručak. Prema  programu ekskurzija je završila obilaskom i razgledavanjem Gornjeg grada.

Fotografije

  


Graditeljska škola Čakovec