2016-11-25 09:04:36

Naši učenici na natjecanju Juvenes Translatores

   Učenice Graditeljske škole Čakovec Rea Preksavec i Ana Pintarić, 3.c te učenici Marija Zadravec, Klaudia Hozjan i Augustin Tilošanec, 4.c, pod vodstvom Duške Kocijan, prof. sudjelovali su u neslužbenom natjecanju Juvenes Translatores, koje je provedeno  prema službenim pravilima, a uz tehničku podršku koju je osigurao Krunoslav Bedi, prof.

     Natjecanje u prevođenju Juvenes Translatores održava se jednom godišnje i u njemu sudjeluju 17-godišnji učenici. Ovo jedinstveno europsko natjecanje svake godine organizira Europska komisija.
Natjecanje  se u 2016. održalo 24. studenoga kada su učenici u cijeloj EU  uz nadzor svojih nastavnika prevodili zadani tekst.

      Cilj natjecanja iz prevođenja Juvenes Translatores potaknuti je mlade na učenje stranih jezika. Učenje jezika dugoročno pridonosi zbližavanju ljudi i boljem razumijevanju drugih kultura. Natjecanjem Juvenes Translatores podiže se i svijest o važnosti prevoditeljskog zvanja i sve većoj potrebi za prevoditeljima ne samo u institucijama EU-a, već u cijeloj Europi.

    Učenici su pozvani i na prevoditeljsku radionicu u Predstavništvu Europske komisije u Zagrebu koja će se održati 6.prosinca 2016.godine. Na radionici će se predstaviti Glavna uprava za pismeno prevođenje i prevoditeljski posao, a u praktičnom dijelu učenici će imati priliku primijeniti savjete koje su čuli tijekom izlaganja te se uvjeriti da „…u današnjem međusobno povezanom svijetu, sposobnost prevođenja i komunikacije među kulturama važnija je nego ikad…“.


Graditeljska škola Čakovec