2016-11-16 12:14:10

Mjesec hrvatske knjige u našoj školi

Svake se godine u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga obilježava Mjesec hrvatske knjige. Mjesec hrvatske knjige je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi. Cilj joj je promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje. 

Ove smo godine u Mjesecu hrvatske knjige  obilježili dvije vrlo važne obljetnice: 100. obljetnicu objavljivanja knjige Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja Vinka Žganca i  80. obljetnicu objavljivanja knjige Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže. Manifestaciju smo nazvali Kajkavimo sto na vuro, budući da je ove godine središnja tema Mjeseca hrvatske knjige Čitam sto na sat

        U okviru programa učenici i nastavnici su  plesnim, glazbenim i scenskim izričajem predstavili ponešto od bogate kulturne tradicije kajkavskog govornog područja. Tako su učenici 1. i 3.c razreda plesali čardaš,  nekolicina učenica 3.c, 3.d i 4.c razreda interpretirala je Krležine stihove iz Balada Petrice Kerempuha, Ivan Oršoš, učenik 1.h razreda izveo je međimursku narodnu pjesmu Klinčec stoji pod oblokom na beatbox način, profesorice Šestan, Fic i Šupljika pročitale su usmenu narodnu pjesmu Muža nebrem dobiti, učenici 1.a razreda Luka Ciglarić i Karlo Kolarek recitirali su Žgančeve stihove iz pjesama Dok ja dojdem v Međimorje i Megla se kadi, tamburaši Ivor Trojnar i Denis Hižman su izveli nekoliko narodnih pjesama, a Karlo Sulejmani iz 1.b razreda okušao se u repanju Krležina Khevenhillera.

   Učenike i nastavnike za nastup su pripremili profesori dr.sc. Emilija Kovač, Darja Šupljika, Zvonko Ladić  i Hrvoje Živković, a velik doprinos u vidu tehničke podrške  te izrade plakata i prezentacije dao je profesor Ivan Čondor s učenicima 3.d razreda.

Fotografije


Graditeljska škola Čakovec