2016-10-19 09:53:36

Dani kruha u našoj školi

Dani kruha, odnosno dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, u osnovnim i srednjim školama. Smisao obilježavanja Dana kruha je prisjetiti se važnosti kruha u svagdanjem životu i zahvaliti Bogu na daru kruha i plodovima zemlje.

I mi smo 19. listopada obilježili Svjetski dan hrane, koji se inače obilježava 16. listopada i posvećen je borbi protiv gladi u svijetu. U vrijeme velikog odmora jutarnje i poslijepodnevne smjene fra Josip iz Župe sv. Nikole u Čakovcu obratio se učenicima i nastavnicima s nekoliko prigodnih riječi. Sve nas je ovom prilikom podsjetio da jedino pravovremenom sjetvom, odnosno ulaganjem u sebe možemo očekivati da ćemo moći i na vrijeme žeti plodove svoga rada i truda. Nakon blagoslova hrane svi smo uživali u finim klipićima, koje su za ovu prigodu ispekle kuharice iz učeničkog doma, a nastavnik vjeronauka Hrvoje Živković, dipl. teolog postavio je izložbu plodova zemlje u holu škole.

Cilj ove manifestacije je približavanje blagovanja kruha i narodnih običaja te poučavanje mladih o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage. Danas kada u svijetu postoji veliki broj ljudi koji nemaju dovoljno kruha, važno je da se s poštovanjem odnosimo prema njemu i da cijenimo njegovu vrijednost. 


Graditeljska škola Čakovec