2016-09-26 14:07:19

CERAMICA MULTIPLEX 2016.

KAD GLINA PROGOVORI

     Hrvatsko keramičarsko društvo Kerameikon postavilo je ove godine u Varaždinu još jednu izložbu kojom dokazuje da je keramika posebna vrsta umjetnosti i umjetničkog izražavanja.

     Na izložbi su se predstavili umjetnici iz čitavog svijeta – od Hrvatske do Japana, a svojim su djelima progovorili na temu „Ispod površine“. Iako je tema bila zajednička, izložena djela pokazala su kreativnost, maštovitost i razigranost umjetnika. Svijet „ispod površine“ prikazan je u konkretnim, ali i apstraktnim oblicima, posudama, skulpturama i instalacijama kojima su

umjetnici keramičari ispričali različite priče.  Za neke, to je čaroban i neistražen svijet podmorja, za druge mračno i tajanstveno podzemlje, a za treće zabrinjavajuća slika svijeta i budućnosti čovječanstva.

      Svijet umjetnika koji je često nerazumljiv i dalek „običnom“ promatraču ovdje nam se otvara u svoj svojoj raskoši. Svojim djelima oni su s nama podijelili svoja razmišljanja i ideje, darovali su nam dio svoje osobnosti.

Iznenađujuće je što sve može glina. Na prvi pogled djeluje kao moćan, hladan materijal, a zapravo, može biti itekako topla i krhka. Može djelovati gotovo bezbojno, a promijeniš li kut gledanja iznenadi te igrom boja i svjetlosnih oblika koji se isprepliću i stvaraju priču.

   Poput pisaca, umjetnici keramičari svojim su rukama pričali za nas. Čarolija umjetnosti leži u istraživanju i otkrivanju. Odvojimo li malo vremena, zastanemo, pogledamo i oslušnemo, naučit ćemo, razumjeti, osjetiti i shvatiti.                                            

        Koliko ćemo dobiti ovisi isključivo o nama samima.

 Rea Preksavec, 3.c


Graditeljska škola Čakovec