2016-03-25 17:35:00

JEDNODNEVNA STRUČNA EKSKURZIJA 22.03.2016.

Učenici  2.a, 2.b, 2. e, 3. a i 3.b razreda sa svojim pratiteljima,  posjetili su u utorak, 22. ožujka 2016.,  gradilište HE Brežice u Sloveniji, gotovu mini HE  Ilovac kod Karlovca  i rekonstruiranu crkvu Blažene Djevice Marije u Gori kod Petrinje. Izvođač je na sva tri objekta bio je ili je još Međimurje-graditeljstvo d.o.o. Čakovec koji je  omogućio i pomogao u organizaciji u razgledu sva  tri impozantna objekta.

 

Najprije smo posjetili gradilište HE Brežice u Sloveniji.

Gradilištem nas je vodio voditelj projekta Bojan Bajec.  Brežice je peta hidroelektrana, od njih ukupno šest, koje čine predviđeni lanac na donjoj Savi, a nalazi na relaciji između grada Krško i Brežice.

Gradilište HE Brežice je jedno od najvećih u Sloveniji u zadnjih nekoliko godina. Gradnja je započela u listopadu 2014., a  završetak se planira u ljetu  2017.

Hidroelektrana se uz raspoloživu tehnologiju nije mogla graditi na području rijeke, pa se gradi pokraj (uz nadograđene nasipe), te je iskopan novi kanal koji će dovoditi vodu. Građevinske radove izvode uglavnom slovenske i hrvatske tvrtke (Kostak d.d., RGP d.o.o., CGP d.d., Kolektor Koling d.o.o. itd.).

Nakon toga išli smo posjetiti mini HE Ilovac kod Karlovca, jednu od rijetkih HE takvog tipa u ovom dijelu Europe. Sa hidroelektranom nas je upoznao predstavnik investitora tvrtke Tekonet d.o.o. gospodin Robert Jurčević.

Elektrana se nalazi u srednjem dijelu sliva Kupe, uzvodno od grada Ozlja, na području Karlovačke županije. Konstruirana je za korištenje malih vodnih padova (najveća dubina je 3m na mjestu postojećeg praga Zaluka) i velikog protoka vode. Konstrukcija brane je zaštićena gumom koja služi da bi ublažila pad vode, kako bi zalutale ribe (koje ne prođu kroz riblju stazu) ipak preživjele pad s brane. Guma koja se koristi presvučena je posebnim slojem koji ju štiti od utjecaja sunca i vode, te je dugotrajnija (mijenja se svakih 25-50 godina).

Na kraju smo posjetili  smo crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je ujedno i svetište Majke Božje Gorske- Majke naših stradanja u Gori kraj Petrinje. 

Župnik Paško Glasnović nam je ukratko ispričao kako je stara crkva srušena u vrijeme Domovinskog rata te kako je sagrađena današnja nova crkva. Crkva je građena u romaničkom stilu kakva je bila za vrijeme templara.  Gradnju nove crkve pokrenula je Sisačka biskupija zajedno sa zavodom za zaštitu spomenika.

                         

                                                          Barbara Gorski i Lucija Pleh 3.b razred

fotografije


Graditeljska škola Čakovec