2015-11-24 14:12:22

VENECIJA - OLIMPIJSKE IGRE UMJETNOSTI

Školski nas je izlet 14.11. odveo do Venecije. Većina je nas prvi put upijala ljepote i otkrivala čaroliju vrludanja kroz uske uličice ovog jedinstvenog grada na vodi.

Učenici likovne umjetnosti i dizajna, sa svojim razrednicima – prof.  Mustač, Križnar, Večenaj – posjetili su izložbu Biennale Arte, koja se održava svake dvije godine, čiji je  kustos Okwui Enwezor. Izložba obuhvaća prostore diljem cijele  Venecije, a središnji je dio koncentriran na paviljonski prostor  Giardina i veliku halu Arsenala. Biennale je okupljanje umjetnika iz različitih zemalja koji promišljaju svijet na inovativan način i pomiču granice umjetničkog izraza.  Ovogodišnja  izložba, 56. u nizu, s temom All the world's futures (Sve budućnosti svijeta), uključila je 136 umjetnika iz 53 zemlje. Hrvatsku je predstavio Damir Očko projektom Studije drhtanja: Treći stupanj, kojim se nastavlja njegovo istraživanje ljudskog tijela kao društvenog i političkog subjekta. 

Većina eksponata kombinira različite vrste izričaja i teži originalnosti, što oduševljava ali pomalo, na prvi pogled, i zbunjuje promatrača. Eksponati, uglavnom multimedijalno  komponirani (obuhvaćaju sliku, fotografiju, video i živu govorenu riječ), razigranošću slike, predmeta, zvuka i pokreta, riječi, radnji zaokupljuju pozornost publike pozivajući na uključivanje u događaj. Predstavljeni načini shvaćanja umjetnosti zanimljivi su i poticajni.  Mene je osobno oduševila japanska umjetnica Chiharu Hiota, koja je nasumično ispreplela niti konopca na kojima su visjeli ključevi. Cijela se instalacija i zove Ključ, a navodi na promišljanje važnosti dobrog kontakta: za sve trebamo pravi ključ – za nečije srce, za ulaz u kuću, za rješenje problema…

Razgledanjem dinamične i slojevite izložbe naučili smo i otkrili neke nove stvari te u svoje znanje dodali još jedan  dio ovog svijeta.

fotografije

LANA JADAN 3.c


Graditeljska škola Čakovec