preskoči na sadržaj

Graditeljska škola Čakovec

Login
Radovi učenika

Radovi učenika

Projekt CROSKILLS

THE MOBILITY BRIDGE III

e-Dnevnik:prijave!Državna matura
Priloženi dokumenti:
Podjela potvrda DM.pdf

 
Posjetite...

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2012.

Ovaj mjesec: 7881
Novosti i događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na holokaust u Graditeljskoj školi Čakovec
Autor: Romina Fic, 29. 1. 2016.

Holokaust je zacijelo jedna od najvećih mrlja u cijeloj povijesti čovječanstva, stravičan pokušaj da se jedna cijela nacija izbriše sa lica Zemlje. Rezultat toga progona jest činjenica da u Europi danas gotovo i nema Židova, odnosno mali ih je broj. Najveći zločini nad Židovima izvršeni su tijekom Drugog svjetskog rata, u kojem je, procjenjuje se, stradalo oko 6 milijuna Židova, odnosno trećina svih Židova koji su živjeli u svijetu prije rata. 


Većina njih umrla je u ozloglašenim logorima smrti koji su se nalazili na prostoru istočne Njemačke i  okupirane Poljske, a svakako najpoznatiji i najveći među njima je Auschwitz-Birkenau. Na dan 27. siječnja 1945. godine Crvena armija ušla je u Auschwitz i oslobodila mali broj preživjelih koje su nacisti ostavili za sobom pa se taj dan u većini Europe obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U našoj školi također smo se prisjetili ovog zločina protiv čovječnosti i tom smo prilikom ugostili Aleksandru Ličanin, autoricu biografije o čakovečkoj Židovki Evi Panić Nahir te predsjednika Židovske općine Čakovec, dr. Andreja Pala. U jednosatnom susretu kojem su prisustvovali učenici i nastavnici dr. Pal podrobnije nas je upoznao s  progonom Židova i fazama holokausta, a napose sa poviješću Židova koji su živjeli na području Međimurja. Razgovarali smo i o neizbrisivom tragu kojeg su Židovi ostavili u međimurskom gospodarstvu i privredi, kao i današnjoj malobrojnoj židovskoj zajednici u Međimurju  i njihovoj aktivnosti, pri čemu smo se posebice osvrnuli na prijateljstvo Grada Čakovca i izraelskog gradića Kiryat Tivona.

U nastavku nas je Aleksandra pobliže „upoznala“ s Evom Panić Nahir, rođenom Kelemen, Židovkom koja je prije rata živjela u Čakovcu. Sve nas se duboko dojmila priča žene koju život nije mazio, čak štoviše, i previše puta ju je udario tamo gdje najviše boli, a ona je ostala čvrsta, dosljedna i nadasve humana, što je i sama istaknula kao svoju najveću vrijednost. Iako krhka i sićušna naizgled, Eva je bila žena izuzetne snage, fizičke, ali ponajviše moralne i svima nama otvorilo nam se pitanje o vlastitoj savjesti i njezinom preispitivanju. Iako Eva više nije među živima, umrla je u srpnju prošle godine, zauvijek će nam ostati svjedočanstvo jedne pomalo tragične, ali sa životom pomirene ljudske sudbine, ispisane perom  Aleksandre Ličanin, kao trajni dokaz njezinog egzistiranja u ovim prostorima.

Tema holokausta je i bit će uvijek aktualna i prema riječima dr. Pala „o njoj treba govoriti, zbog toga da se ne zaboravi, ali i zbog toga da se ne ponovi .“

 

Fotografije

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju